christus

Hoe ziet het er uit in de hemel, in het hiernamaals, het ontslapen(doden)rijk is de vraag die in de meeste religies centraal staat. Daar is zelfs ons gedrag in ons aardse leven op gebaseerd. Hier je best doen, boven een goed plaatsje op het pluche (als je erg goed je best doet). In de kerk die ik bezoek wordt vaak gesproken over een engelenkoor aan het kristallen meer waar we allemaal (ook die van het pluche) het zelfde lied zingen!


jimi hendrix1Maar nu: Ik wil niet aan een kristallen meer zingen. Ik wil genieten van pijporgelmuziek en symfonische rock in een bos met bekertjesmos en paddenstoelen. Momenteel luister ik naar Jimy Hendrix, een geremasterde (hoe kan het anders) CD met als titel :blues (niet gevonden op bol.com). Er staat veel akoestische gitaarwerk op maar ook elektrisch spul. Het is vooral de blueskant van Hendrix en niet de rock-kant van Jimy. De mooiste nummers zijn zonder twijfel Voodoo Chile blues en Hear my train coming. Het is verbluffend hoe iemand die geen noot kan lezen en als linkshandige op een rechtshandige gitaar speelt (eventueel op de rug, of met zijn mond) deze muziek kan maken: dit is niet meer menselijk.

bachDie muziek moet je voelen. Jimy is al lang niet meer, hij kon de roem niet aan en de lusten waren sterker dan de zinnen zoals dat zo vaak gaat (zal wel niet op het pluche zitten).
Tegelijkertijd moet ik ook denken aan de fabuleuze orgelmuziek van JS Bach, en dan vooral de orgelkoralen, ook die moet je voelen en ook die muziek is bijna niet menselijk.
Zo virtuoos Bach op het orgel was, was Hendrix op de gitaar. Ik weet dat dit klinkt als vloeken in de kerk, maar toch!

Nu hoop ik dat er boven een rijk instrumentarium aanwezig is van tenminste een pijporgel en een elektrische gitaar.

Potdikkie, ik zou graag in het hiernamaals een concert meemaken van Jimy en John op gitaar en pijporgel, een mix tussen een blues en een koraal: gevoel in het kwadraat! Kunnen we alvast een oortje leggen daarboven? Zullen we Derek Ogilvie vragen?