Vandaag prachtig weer, geen afspraken dus vrij nemen. Gisteren route uitgezet aan de hand van knooppunten: Een ronde om Apeldoorn: Veluwe-IJssel 135 km. Verdeling landschap: 50% Natuurgebied, heideveld50% landbouw (klik voor knooppunten).

Fiets achterop auto en auto geparkeerd bij Schaarsbergen in de schaduw. De knooppuntnummers kloppen niet altijd, dwz ze kloppen wel maar ik mis weleens een bordje denk ik, maar niet noemenswaardig last van gehad. Langs prachtige heide net ten noorden van Arnhem, mooi dat open landschap (heiderijk). Als ik daar dan in buurt ben wil ik graag door Planken Wambuis (de naam alleen al). Langs de Hooglanders en langs mooie heidevelden, hoewel later als alles in de bloei staat alles nog mooier zal zijn (net zoals veel dingen in het leven). Langs Otterlo, waar de vakantieparken aan elkaar liggen. Maar gelukkig is er Natura 2000, hoewel natuurbehoud aan draagkracht minder wordt en dus ook lager op de politieke agenda staat, zoek het maar in de programma’s terug.

Dan richting Kootwijk, altijd weer denken aan mijn eerste vakanties (‘k zal een jaar of 7 geweest zijn) toen mijn ouders in Kootwijk bij de boer een huisje hadden gehuurd. De geur van hagelslag, mest en heidevelden zal me altijd bij blijven. Om de paar jaar moet ik vanuit een innerlijke drang daar langs fietsen of andermaniers bezoeken.

lakenvelderNa Kootwijk richting Elspeet, waar bij het landgoed Staverden deze prachtige lakenvelders stonden (stuk of 7 in de wei). We moet dit cultuurgoed koesteren: unieke Nederlandse rassen (zie)! Ook bij Staverden dit soort boerderijen die niet-Nederlands aandoen.Bij Elspeet even het terras op. Veel vrouwen in lange rokken en vreselijke kapsels, je merkt dat je in de Bible-belt bent. Wat verkiezingsposters betreft zie je ze alleen van de CDA en de SGP! Ook opvallend veel scholen met den Bijbel (met hoofdletter). Ook dat doet me weer aan vroeger denken daar waar ik midden in een toen roomse stad (Tilburg) tussen al die paapsen de school met de Bijbel bezocht, carnaval was er voor mij dus niet bij. verder is alles hetzelfde, de schone was hangt buiten (hoewel ook menig vuile was buiten hangt). (Zie ook het boek: Gordel van God, Willem van Oosterbeek)

vermiljoenzwamTegenwinds trappen tot aan de overkant van Deventer, de kerk stond in de steigers en een vreselijke boot lag in mijn zicht, dus geen foto. Na de boterhammen door naar Loenen en toen weer 20 kilometer naar het startpunt. Van de laatste 20 kilometer zijn de eerste 15 altijd het moeilijkst; bovendien moest ik wat stijgen en was ik gewaarschuwd voor een slecht fietspad (aanbevolen route is 10 km extra). Die waarschuwing bleek een understatement want het was een zandpad met een flink aantal oppoppende boomstronken. Toen ik er genoeg van had zocht ik het asfalt voor de heilige auto op en zie daar op de grond een opvallend rode paddenstoel (paddenstoelen zijn geen exclusiviteit voor de herfst!): toch maar op de foto. Kan ik thuis opzoeken welke dat is (vermiljoen houtzwam?)
Het asfalt hield al snel op en moest ik weer op het slechte pad (vaak gebruikt excuus). Dat werd niet beter, hoewel geen boomwortels maar rul zand dit keer de spieren sloopten. De laatste 5 km gingen vanzelf.

Bij de auto gekomen bleek mijn fietsdrager gejat te zijn (nog geen jaar oud), daar sta je dan: genoten van een mooie fietstocht en dan deze afsluiting. De fiets in de auto gepropt, (ging zelfs ook nog), en naar huis. Beetje kater, dat wel, even vergat ik dat ik op een school met de Bijbel had gezeten, maar de tocht jat niemand van mij!